tirsdag 28. april 2015

Lillesøster snart 3 måneder

På torsdag fyller lillegullet vår 12 hele uker. Det er fortsatt ikke helt faste rutiner her i huset, med soving og amming, men litt mer forutsigbart har det nok blitt. Det blir mange korte lurer i løpet av dagen til ulike tider, men når jeg legger henne ute i vogna i 11-tiden kan hun sove i mange timer i strekk hvis hun er mett og god i magen. Sånn ellers er det aller meste bare kos og hygge med en sånn blid og fornøyd liten baby i huset. <3 Det er givende å få være mamma ( babyene favoritt) og kunne observere på nært hold hvordan den lille lærer, utvikler og forandrer seg fra dag til dag.

Nytt for denne peroden:
- Elisa har så smått begynt å le når vi synger og leker med henne. Hun synes det er gøy med regleleker som f.eks ride, ride rakne, ro, ro båt og synes det er en fryd å få humpe opp 
og ned når hun ligger på fanget.
- Mer babylyder og aktiv kommunikasjon med lyder når vi prater med henne.
- Hun har begynt å gripe tak i leker som henger over henne og fører dem mot munnen.
- Hun blir stadig mer våken og observant og følger interessert med på det som foregår rundt henne.
- Soverutinene har endret seg og hun kan nå sove opp mot åtte timer i strekk etter å ha blitt lagt om kvelden. Hun våkner vanligvis kun en gang i løpet av natten for amming. Morgenen starter vanligvis i syv-tiden.
- Hun har blitt sterk i nakken og kan bæres uten at vi støtter hodet så mye. Når hun ligger på rygg og dras opp etter armen holder hun hodet opp selv. Hun er også glad i å ligge på magen på leketeppet og blir stadig mer utholdende.
- Hun har begynt å protestere ganske ofte når jeg legger henne fra meg på gulvet eller i vippestolen for å kunne bruke hendene til andre ting. 
- Vi legger henne tidligere nå da hun stort sett har vist seg å være veldig klar for senga allerede i åtte tiden. Dermed har vi flyttet kveldstellet til sju-halv åtte tiden. Da er det bleieskift, pysj  og eventuelt litt babymasasje hvis ønskelig, kos på sofaen og til sist litt amming fram til øynene begynner å gli igjen. Vaskestell og bading tar vi oftest på morgenen nå, da hun er mer opplagt til den slags. Hun sovner som regel på første forsøk når jeg legger henne godt klemt inn i hjørnet på senga, med smukk og koseklut og dynen tett pakket omkring. Det hender jeg legger henne litt for seint og hun blir overtrøtt, og da må jeg vugge og bære ganske lenge før hun roer seg nok til at jeg får lagt henne. 

torsdag 23. april 2015

Ut på tur vårskogen (bildeblogg)

Her er vi på en liten oppdagelsesferd i skogen bak huset vårt. Etter en liten rusletur var det duket for piknikk på plenen i hagen. Veldig hyggelig! Både store og små koste seg masse i vårværet.





tirsdag 14. april 2015

Hjemmelaget nugatti

I dag har jeg prøvd en oppskrift på hjemmelaget, sunn nugatti som jeg fant på: ica.no. Jeg gjorde kun noen små endringer på ingredienslisten og resultatet ble alt annet en skuffende til tross for at nøttene ble litt småbrente i stekovnen. Vi bruker sjokoladepålegget på paleobrød/knekkebrød, kornfrie lapper/vafler og lignende. Og så skal jeg innrømme at det har gått noen skjer rett i munnen også. Nam, nam!


Du trenger:
- 200 g hasselnøtter
- 2 ss lønnesirup
- 2 ss sukrinmelis
- 10 steviadråper med vaniljesmak
- 1 ss kokosolje eller annen nøtteolje (ca. 3 ss flytende)
- en klype maldonsalt
- saften fra en halv appelsin
- 3-4 ss råkakao

Du kan prøve deg fram med alternative søtningsmiddel, og smake deg fram hvor søtt du ønsker pålegget. Jeg synes den ble passe søt med de mengdene jeg har oppgitt ovenfor, men ser ikke bort ifra at den må være litt søtere hvis den skal konkurrere med butikknugatti.

Hasselnøtter ristet i stekovnen på ca 200 grader i 10 minutter. De er ferdige når det begynner å lukte nøttelukt på kjøkkenet. Så da er det ingen grunn til å vente med å ta dem ut til det lukter brente nøtter slik jeg gjorde. legg nøttene i et kjøkkenhåndkle og rull hardt mot underlaget til mest mulig av skallet løsner. Så skal du kjøre nøttene i en blender eller lignende. Først får du et grovt nøttemel. Forsetter du en stund til skal de bli en flytende masse. Hjelp til med en slikkepott underveis hvis massen kjører seg fast. Tilsett de øvrige ingrediensene og smak til med ønsket søtningsmiddel.

Kos deg med et sunt og godt nøtte-sjokopålegg som du også med god samvittighet kan la barna få spise av hver dag. Fri for sukker og e-stoffer :D

torsdag 2. april 2015

Tomatfisk med søtpotetmos

Dette ble en ganske enkel, sunn og ikke minst god middag, selv om den opprinnelige planenen var å bruke kjøttdeig i stedet for fisk. Men da fryseren viste seg å være tom for alt av kjøtt, ble det en litt annen vri på denne matretter. Fisken plasseres i en ildfast form med tomatsaus og søtpotetmosen fordelt over, og stekes deretter i ovn.

Ingredienser:
-600 g seifilet

Søtpotetmos:
- to litt store søtpoteter
- en god klatt smør
- litt fløte
- salt/pepper

Tomatsaus:
- en løk
- en fed hvitløk
- en pakke hakket tomat, "go green" økologisk (295 g)
- to ferske tomater, hakket
- basilikum, salt, pepper

- eventuelt en liten neve hasselnøtter

Fremgangsmåte:
Dersom du skal bruke fryst fisk er det viktig for et bra resultat at du tiner den først. Så ta den ut av fryseren god tid i forveien, eller tin den forsiktig i mikrobølgeomnen. Tiner du ikke fisken renner alt smeltevannet ut i formen og gir et veldig vannete resultat.

Søtpoteter kuttes i biter og kokes/ dampen mør før kokevannet heller av og du tilsetter fløte, smør og ønsket mengde salt og pepper. Mos potetene godt med f.eks stavmikser.
Mens søtpoteter koker steker du løk og hvitløk i en kaserolle med litt smør/ olje. Tilsett alt av tomater og litt krydder. Prøv deg fram hvor mye du trenger. Etterpå lar du det hele stå å godgjøre seg /småkoke en liten stund på lav varme.

Del fisken i biter (ikke for små, da smuldrer den fort opp) og legg i en ildfast form som er smurt med litt olje. Hell tomatplandingen over og fordel søtpotetmosen over til slutt. Strø eventuelt over litt hakkete hasselnøtter før du setter formen inn i midten av ovnen på 200 grader og steker den i ca. 20 minutter.

Tilbehør?: Jeg serverte denne retten med rå, ubehandlede gulrøtter og stangselleri delt i strimler. Rått og godt, og lettvint. Kanskje jeg prøver med en form for litt mer avansert salat som tilbehør neste gang, hvis jeg har tiden på min side... Vi bruker ofte rå grønnsaker i stedet for kokt da de har alle næringsstoffer inntakt og metter bedre. At det er raskere å tilberede er jo dessuten et stort bonus.

Lykke til om du vil teste ut denne!?