tirsdag 23. april 2013

Smil med stil

Da er det endelig dukumentert. Nadine smiler til mamma og pappa, og gjerne til andre også når hun er på sitt aller blideste. Finnes det noe søtere og mer sjarmerende enn en baby som akkurat har lært seg og Smile?
Nadine sitt aller første smil har vi datert til 30. mars 2013, på 5 ukersdagen. Her er hun 8 uker.



En litt sunnere og litt bedre vaffel

Vaffel laget med spinat er ingen dum ide. Heller ikke svenske spenatplättar med bacon. Vi hadde det til middag! Spenatplättene er nok Jarmo sin favoritt fra tiden i Finland, om jeg har skjønt det riktig. Selv om han ikke husker hva de smakte, mener han å huske at han spiste veeldig mange. Dermed var dette forslaget jeg fikk da jeg skulle involvere mannen litt i middagsplanleggingen. Det er kanskje litt på grensen til å være et fullverdig middagsmåltid. Men hvis pannekaker er det, så er nok dette det også. De inneholder null sukker (borsett fra at vi spiste dem med tyttebærsyltetøy) og litt av hvetemelet er erstattet med grovt samalt hvete. Så inneholder de en del spinat, men kunne nok vært mer, for smaken var absolutt ikke like merkbar som fargen. Vi hadde litt vansker med å stoppe å spise når metthetfølelsen begynte å merkes, så kanskje disse ble litt for gode!


tirsdag 16. april 2013

Kake til middag...

Ihverfall ikke så langt unna. Endelig har jeg litt bedre tid til å stå på kjøkkenet og eksperimentere med middag, brød, desserter og kaker. Akkurat slik som jeg pleide å gjøre i mine yngere dager både hjemme på kjøkkenet og ute blant gress, blomster, gjørme og sagflis. Nå har jeg kommet fram til at planlegging og lister og sånt faktisk er ganske praktisk, også i et lite og forholdsvis oversiktelig hjem. Det har resultert i at alle ukas middager nå henger på en lapp på kjøleskapet, og at alle ingrediensene jeg trenger denne uka befinner seg i skapene på kjøkkenet. Borsett fra at det sannsynligvis dukker opp noe underveis som mangler. Da er det bare og skru på kreativiteten og gjøre en liten vri. Idag har jeg kost meg med å pynte en focaccia-kake med grønne, paprikafylte oliven, frisk dill, ostebiter og timian. Jeg er fornøyd med resultatet og gleder meg til å ta den ut av stekeovnen, og ikke minst til å spise den sammen med en gulrotsuppe, i all sin enkelthet.

mandag 8. april 2013

100 % grovt

Anbefaller denne populære oppskriften på lettvinte og sunne brød med en grovehetsprosent på 100, fra en favorittkokebøkene mine: "Sunt, raskt og rimelig med Inger". Jeg trodde ikke man kunne lage så sunne brød som faktisk henger sammen med en så enkel oppskrift, men det gikk faktisk over all forventning. Det viktigste er nok at deigen er nok løs: Den skal bare helles eller spas over i brødformene. De ferdige brødene skal være litt fuktige inne, og oppevares derfor best i kjøleskapet etterhvert som man tar dem ut av fryseren.

Ingers Rugbrød

1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin samalt rug
200 g helkorn hvete
75 g fersk gjer
2 strøkne ts salt
9 dl kruskakli
1 dl linfrø
1 dl sosikkekjerner
1,8 - 2 liter vann (eller 1 l skummet mek, søt eller sur og 1 liter vann)

Jeg synes det ble en gode smak av brødene når jeg tok halvparten skummet kulturmelk.

Fremgangsmåte:
Som vanlig gjerbakst: Altså det tørre blandes og man heller over lunken vann/ melk iblandet ferskgjær. (Eller bruk tørrgjer som blandes med melet). Elt godt i kjøkkenmaskin eller for hånd.

Forhev deigen i 1 time og slå den ned. Deretter hever du den 30 min til. Slå deigen ned igjen og fordel den i 3 brødformer (2-liters, eller fire 1,5-liters) Om ønskelig kan deigen etterheves ytterligere til den når opp til kanten av brødformen (for mye etterheving kan medføre hulskorme). Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 grader i underkan av en time.

torsdag 4. april 2013

Vårstemning

En nydelig vårdag. Tenk at det er april allerede! Hver november når snøen drysser ned og alt blir skinnende hvitt, og blanke istapper henger fra taket, da tenker jeg at vinteren er den fineste tiden på året. Men nå sitter jeg ute i bare T-skjorte og nyter sol og en kopp te utenfor, og lyden av fluene som surrer rundt. Er det ikke rart? Det synes jeg. Nilsine har nok å gjøre. Hun har en forkjærlighet for fluer, og akkurat nå er det mer enn nok av dem på husveggen utenfor. Heldigvis spiser hun opp de som kommer inn ganske fort. Og nå jakter hun iherdig på de som er på husveggen. Flink pus sier jeg bare! For øvrig har hun en halv soltørket spissmus utenfor døra som hun gnager litt på av og til. Æsj!

De siste dagene har Nadine begynt å smile litt til oss. Det virkelig lyser opp hele mammatilværelsen og pappatilværelsen, selv om den ser veldig lys ut fra før. I natt har hun for første gang sovet sammenhengende hele natten fra 22:30-05:00. Mens jeg for min del våknet halv fem til en forandring :)

Det fotograferes en del babybilder for tiden og her er noen av gårsdagens babybilder, og ett par andre bilder jeg legger ved med det samme av Nilsine og den litt nyoppgraderte stua vår.

Håper alle har hatt en fin påske, og nyter våren.
Fornøyd gulljente som koser seg i senga
Nilsine sover søtt i vaskeklutkurven på badet
Nytt salongbord, plante, gulvteppe og lenestoler fra IKEA. Jippi!